cf Untitled Document

JET GROUTING PERETI DIAFRAGMA SOIL MIXING BENTONITA

Bentonita si proprietatile noroiului

   

In prezent, noroaiele folosite pentru stabilizarea excavatiei unui perete diafragma structural sau de retentie sunt aproape intotdeauna constituite din argila bentonitica dispersata in apa.Noroiul apa – bentonita functioneaza foarte bine ca sprijin si stabilizator al santului in timpul excavatiei, dar folosirea de aditivi ii poate imbunatati substantial proprietatile in anumite conditii. Bentonita este numele comercial dat unei forme particulare de mineral argilos din clasa  montmorillonite.

Culoarea depozitelor de bentonita difera in functie de zona geografica si poate fi alba, galbena, albastra, maro si galben – verde.

Este un material tixotropic, proprietate care permite suspensiei apa – bentonita sa se gelifieze in repaus si sa isi recapete fluiditatea cand este agitata. Gelifierea si fluidizarea sunt reversibile . La incetarea agitarii, starea de gel se restabileste gradual in cateva minute . Densitatea gelului este de ordinul 1,04 – 1,1 t/m³.

Astfel, noroiul serveste urmatoarelor scopuri:

Stabilizeaza excavatia in principal prin presiunea hidrostatica aplicata pe suprafetele interioare ale santului;

Asigura rezistenta pasiva impotriva prabusirii santului;

Ajuta la pastrarea verticalitatii santului.

 

Profilele de etansare(Stop-end)

pd2

fig1

 

pd3

fig. 2

Procesul de constructie a peretilor diafragma incepe cu excavarea panourilor si plasarea de profile de etansare la ambele capete ale panourilor. In procesul de  constructie succesiva(vezi  Fig.1) se poate lucra numai cu un profil de etansare care se refoloseste pe masura ce se excaveaza panoul urmator si se intareste betonul turnat in panoul anterior. Chiar daca constructia succesiva este mai rapida si cu probabilitate mai mica de prindere in beton a profilului de etansare,exista pericolul ca betonul turnat in panoul precedent sa nu se intareasca suficient pana la finele excavarii panoului urmator. Acest lucru nu este de dorit atunci cand se lucreaza foarte aproape de alte cladiri, cand este recomandat procesul de constructie alternanta(Fig.2)

In procesul de constructie alternanta, se excaveaza intai panourile cu numar impar : 1, 3, 5, etc., se instaleaza profile de etansare prevazute cu tuburi de drenaj   in care apa freatica se poate ridica, se betoneaza, dupa care, pe masura ce se intareste betonul se excaveaza panourile cu numar par : 2, 4, 6, etc.

Dupa betonarea acestora, rezulta un perete continuu din beton armat. Profilele de etansare impreuna cu tuburile de drenaj se pozitioneaza vertical si foarte bine fixate in terenul de la baza panoului .

JET GROUTING PERETI DIAFRAGMA SOIL MIXING BENTONITA

 

 

 

stenuick sta ptc
bsp sip & T tescar

 

TOTUL PENTRU FUNDATII PUTERNICE

 

Braila, Str. Polona nr. 1A, 810262

CIF RO23980531, J09/497/2008

tel 00 40 239 615 555, fax 00 40 239 615 611