cf Untitled Document

JET GROUTING PERETI DIAFRAGMA SOIL MIXING BENTONITA GROUTING PILOTI DE BALAST

 

Bentonita Bentonita si proprietatile noroiului Functiile noroiului bentonitic Tratarea noroiului bentonitic

 

     “Bentonita” este termenul folosit pentru denumirea unor varietati de argile care au proprietatea de a se dilata si gelifica atunci cand sunt dispersate in apa.A fost descoperita in Statele Unite ale Americii, in secolul 19, langa Fort Benton(de unde si numele).Folosita initial numai in forajul de titei, bentonita si – a gasit ulterior o larga aplicabilitate in constructiile civile.De asemenea, depozite de bentonita au fost descoperite si in alte parti ale lumii.Ce este important de retinut, este ca proprietatile bentonitelor provenite din surse diverse sunt diferite.De aceea trebuie sa se tina cont de aceste diferente atunci cand se decide folosirea unei anumite bentonite pentru un anumit scop.

Aplicatii ale bentonitei in constructiile civile

  • Pereti diafragma

     Sprijin pentru laturile panourilor excavate.Bentonita trebuie sa formeze un strat bariera pe laturile excavatiei care sa impiedice infiltrarea fluidului in sol si in acelasi timp presiunea exercitata de fluid asupra acestui strat sa echilibreze presiunile exterioare ale solului si apei freatice.

  • Piloti forati cu diametru mare

     Similar cu peretii diafragma, numai ca difera forma excavatiei.

  • Investigatii sol

     De multe ori solurile de investigat sunt instabile.Se foloseste forarea sub bentonita ca alternative la fortarea cu tubulatura.

  • Pereti separatori

     Sunt situatii in care sunt necesare bariere subterane impotriva apelor freatice, sau izolarea unor incinte subterane care contin deseuri toxice.In aceste situatii se adauga ciment sau alte materiale in bentonita , rezultand un amestec care ramane fluid cateva ore inainte de a se solidifica.Cateodata se introduce in excavatie o membrana subtire cu rol de etansare suplimentara.

  • Tuneluri

     Fluidul bentonitic este folosit pentru sprijinirea excavatiei in fata utilajelor de forat si pentru transportul solului excavat catre echipamentele de curatire si recirculare a acestuia.

Varietati de bentonita

     Bentonitele comerciale sunt silicati de aluminiu hidratat si au la baza un mineral denumit montmorillonit(numele vine de la localitatea Montmorillon din Franta, langa care a fost descoperit).Cele mai uzuale tipuri de bentonita sunt:

  • Bentonita natural sodica

     Cationul predominant este cationul de Na. Are capacitate de dilatare(umflare) foarte buna, limita inalta de lichefiere si filtratie scazuta.

  • Bentonita natural calcica

     Cationul predominant  este cationul de Ca.Are capacitate de umflare si limita de lichefiere inferioare, respectiv filtratie superioara bentonitei natural sodice.

  • Bentonita sodic activata

     Se obtine adaugand NaCO3 solubil in bentonita calcica.Efectul obtinut este inlocuirea ionilor de Ca cu cei de Na.Se obtine astfel o bentonita cu multe din caracteristicile tipice bentonitei natural sodice.

     Bentonita natural sodica este rareori folosita datorita costului mare, iar bentonita natural calcica nu este in general folosita datorita proprietatilor slabe.In practica, bentonita sodic activata este cel mai des folosita.

     Proprietatea principala a suspensiei apa – bentonita este ca se gelifica in repaus si se lichefiaza la agitare, procesul fiind reversibil.Aceasta proprietate se explica prin fenomenul de tixotropie.La agitare, bentonita se desface in particule de forma unor discuri incarcate cu sarcini negative pe suprafete si cu sarcini pozitive pe muchii. In repaus, particulele se orienteaza dupa directii perpendiculare datorita fortelor electrice, formand o retea interconectata si generand gelul.La agitare, legaturile electrice sunt rupte si particulele se orienteaza aleatoriu generand lichefierea.

JET GROUTING PERETI DIAFRAGMA SOIL MIXING BENTONITA GROUTING PILOTI DE BALAST

 

stenuick sta ptc
bsp sip & T tescar

 

TOTUL PENTRU FUNDATII PUTERNICE

 

Braila, Str. Polona nr. 1A, 810262

CIF RO23980531, J09/497/2008

tel 00 40 239 615 555, fax 00 40 239 615 611